Közösségi kert projekt

 

Március elején, egy lelkes, fiatal és profi kertépítő csapat vezetésével elindult a Vécseyben a hátsó, meglehetősen elvadult és kihasználatlan (egyébként gyönyörű zöld, növényekkel teli) udvarunk, kertünk átalakításának, használhatóvá tételének diákokkal közös tervezése és kivitelezése.

Az első lépésben a szakmai team írásos kérdőíven felmérte a diákok igényeit a kerttel kapcsolatban. Ezt követte az első workshop, ahol az igények összesítése alapján a kollégistákkal együtt megtervezték mi mindent szeretnénk: például sportpálya kialakítása, hinták, házi készítésű kerti bútorokkal relaxáló sarok létrehozása, virágoskert(ek) telepítése, graffitik készítése, padok átfestése…stb.

Reith Anita munkacsoportja létrehozott egy facebook-oldalt Vécsey Koli Kert néven: https://www.facebook.com/groups/1846414938953539/ , ahol folytathattuk a közös agyalást, felvehettünk új tagokat, akik ötleteikkel gazdagíthatták a palettánkat.

Április közepén sor került a második workshopra, ahol a tervezők konkrét ötletekkel álltak elő, ezeket képekben megjelenítve vitatták meg diákjainkkal. Ezután a facebook-on folyt az intenzív kommunikáció arról, milyen eszközöket, szerszámokat, festékeket, virágokat kell beszerezni a harmadik, immár nagyon is gyakorlati műhelyünkre, amelyet a kollégiumi gyereknapra, május 24-re tettünk.

Május 24-én délután háromkor indult a munka. 15-20 diák, János a technikai dolgozónk, több tanár és az igazgató részvételével. Csiszoltunk, vágtunk, mázoltunk, nyestünk, kapáltunk, talicskáztunk… Átfestettünk három padot, megtisztítottuk a gaztól, bozóttól az udvar egy részét, ahova virágokat ültettünk. Egy régi raklapot átalakítottunk hintává, és egy fára szereltük. Használatba vettük az egyik területet röpipályának. Tüzet raktunk, és szalonnasütögetéssel zártuk a napot. Végül a nyári szülinaposokat előre köszöntöttük lufival és csokival.