1848-as forradalom emlékezete

Emlékezés Petőfire és 1848-ra a kollégiumban

Az 1848-as márciusi forradalmunk után 169 évvel, lánglelkű forradalmárunk, Petőfi Sándor élete utolsó szakaszának legendáját jártuk körül, szavait, üzeneteit idézve.

Csak huszonkét esztendős volt, s máris úgy hordozta vállain az ország gondjait és az irodalmi felelősséget, mint Atlasz a földgolyót. Felfigyelt rá a nemzet.

De nemcsak hazánkban, országunkon kívül is nagy utat tett meg Petőfi. A költő, aki egész életében csak egyszer került túl hazája határain, halála után csaknem félszáz nyelvre lefordított költeményeivel szinte a világ minden zugába eljutott.

 

Több nyelven is megidéztük szellemét, hiszen Petőfi versei bejárták a világot, tüzelve-szítva vagy rettentve a lelkeket. Ha kellett, buzdított; ha kellett, ostorozott; ha kellett, gúnyverset, csatadalt, kiáltványt írt; és ha kellett, megpróbált újra és újra harcba szólítani a szabadságért, a szerelemért és hazáért.

Szereplők: Kosztka Zsuzsi, Varga Rebeka, Fábián Rita, Gintli Eszter, Tánczos Csilla, Rampazzo Diana, Imre Panni, Kalina Bianka, Kiss László, Pogoszov Natália, Schmidt Nikolett, Apostagi Anna

.